Visa

Contact:

0729.041.919
Martie, luna femeii -  de la legenda la cutume urbane

Martie, luna femeii - de la legenda la cutume urbane

Friday, May 24, 2019 0 Comentarii

Primavara bate la usa, iar asta inseamna ca avem noi motive sa sarbatorim! 1 si 8 Martie sunt doua dintre zilele in care aniversam femeia, pentru tot ceea ce reprezinta in vietile noastre. Perioada in care isi fac aparitia primii ghiocei este celebrata prin anumite traditii si obiceiuri interesante care, de altfel, ii si confera lunii Martie o alura fermecatoare. Luna Martie este ocazia perfecta pentru a fi recunoscatori tuturor prezentelor feminine si de a le rasfata cu cele mai inspirate cadouri!

Legenda Babei Dochia si a Martisorului

Luna Martie mai numeste si Martisor, denumire sugerata chiar de accesoriile pe care femeile le poarta in piept sau la mana inca din prima zi de primavara. Ce reprezinta, insa, martisorul si care este legenda sa?

Potrivit povestilor din folclor, martisorul este o reprezentare a calendarului, in care sunt simbolizate lunile anului. Nu exista date istorice concrete despre originile martisorului, insa se crede ca aceasta traditie isi regaseste inceputurile in urma cu mai bine de 8000 de ani, cand, prin practici agrare, se sarbatorea prima zi a primaverii.

Despre ziua de 1 Martie circula, insa, si alte istorisiri populare fascinante. Baba Dochia este un personaj mitic de la care porneste intreaga legenda a martisorului. Conform povestii, aceasta ar fi fost o soacra rea, care si-a trimis nora a rau, pe un ger naprasnic, sa spele un ghem de ata neagra pana ce va ajunge alba. Fiindu-i mila de fata tanara care tremura de frig, Sfanta Vineri i-a oferit o floare fermecata, de culoare rosie, cu ajutorul careia nora Babei Dochia a reusit sa spele ghemul de lana, ce a capatat un alb impecabil. Cand nora s-a intors acasa, Baba Dochia a vazut floarea si a asociat-o cu un semn al primaverii. Drept urmare, ea s-a imbracat cu cele 12 cojoace pe care le avea si a plecat la munte cu oile. Aici, insa, vremea era foarte schimbatoare, asa ca Baba Dochia a fost nevoita sa isi dezbrace cate un cojoc de fiecare data cand razele soarelui bateau ori atunci cand ploaia ii uda hainele si ii ingreuna mersul. Tot inaintand, batrana a ramas doar in ie. Exact atunci, se pare, capriciile vremii au iscat un viscol ce a si transformat-o pe Baba Dochia, intr-o stana de piatra. Acelasi lucru s-a intamplat si cu turma sa de oi.

De atunci, femeile primesc martisoare, accesorii care sunt legate cu snur impletit din fire rosii si albe, de la cele doua culori pe care le aveau floarea, respectiv ghemul de lana al nurorii Babei Dochia.

De la mituri folclorice la cutume urbane

Traditia martisorului este pastrata si astazi, atat in comunitatile rurale cat si in marile orase. Femeile sunt rasfatate cu flori de sezon si cu martisoare, menite sa le aduca zambetele pe chip. Totusi, cadourile de astazi difera de cele care erau daruite din timpurile din mosi stramosi. Daca martisoarele rudimentare erau confectionate din fire de lana, astazi avem ocazia de a alege martisoare de argint, martisoare suflate cu aur, martisoare handmade si multe alte tipuri de cadouri care sa surprinda gusturile doamnelor si domnisoarelor.

Am pregatit si noi o selectie impresionanta de cadouri potrivite pentru luna Martie si pentru orice alta ocazie in care doresti sa ii bucuri pe cei dragi!Cu drag,

Echipa GiftForYou