Visa

Contact:

0729.041.919
8 Martie: semnificatii, repere istorice

8 Martie: semnificatii, repere istorice

Tuesday, Jan 29, 2019 0 Comentarii

Printre aspectele care dau farmec primaverii se afla si ziua de 8 Martie. Cunoscuta in intreaga lume ca Ziua Internationala a Femeii, aceasta sarbatoare aduce bucurie domnisoarelor si doamnelor, indiferent de varsta. Cu ocazia acestei zile, mame, bunici, surori, iubite, fiice, ori  colege de serviciu si, de fapt, toate prezentele feminine din viata noastra sunt rasfatate cu flori, daruri si martisoare, care mai de care mai incantatoare. Dincolo de minunatele cadouri pe care le oferim sau le primim, dupa caz, ziua de 8 Martie a capatat, de-a lungul istoriei, o multime de semnificatii. 

Istoria zilei de 8 Martie 

Istoria zilei inchinata mamelor si, in general, femeilor, incepe in perioada anilor 1910, atunci cand s-a stabilit ca este necesara o zi dedicata femeilor de pretutindeni, fara a se preciza, insa, o data anume. Abia dupa Primul Razboi Mondial a fost fixata ziua de 8 Martie ca fiind Ziua Internationala a Femeii. Dupa cativa zeci de ani, mai precis in 1977, Adunarea Generala ONU a proclamat, printr-o rezolutie, Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor si Pace Internationala. Acesta a reprezentat un prim pas in procesul emanciparii femeilor.

Initial, Ziua Femeii a fost sarbatorita in Europa si SUA si avea o simbolistica foarte interesanta; cu aceasta ocazie erau celebrate drepturile fundamentale pe care femeile le dobandisera recent, precum dreptul la vot, la proprietate, la educatie, la asistenta medicala si multe altele. 

8 martie, Ziua Mamei sau Ziua Femeii? 

In ceea ce priveste denumirea si semnificatia zilei de 8 Martie, parerile sunt impartite. In timp ce unii considera ca aceasta sarbatoare este dedicata mamelor, altii cred ca toate femeile trebuie sarbatorite cu ocazia zilei de 8 Martie. 

De fapt, si unii si ceilalti au dreptate, deoarece insemnatatea acestei date este diferita de la o tara la alta. In Romania, de exemplu, dar si in Bulgaria, in perioada de dinaintea caderii comunismului 8 Martie reprezenta un eveniment inchinat mamelor. Dupa 1989, tarile care au iesit de sub regimul comunist s-au aliniat trendurilor occidentale si au adoptat o noua semnificatie a zilei de 8 Martie, aceasta devenind o sarbatoare inchinata femeii, recunoscuta la nivel mondial. 

Cadourile de 8 Martie - tranzitia de la simplu la extravagant 

8 Martie este o zi care fascineaza prin modalitatile diverse prin care este celebrata in functie de diferite culturi. In timp ce italienii organizeaza, anual in aceasta data, reuniuni despre afirmarea drepturilor femeilor, in Portugalia femeile marcheaza sarbatoarea care le-a fost dedicata iesind in oras, in grupuri formate exclusiv din persoane de gen feminin.

Si in ceea ce priveste cadourile tendintele sunt diversificate. De exemplu, italientii ofera de 8 Martie mimoze galbene tuturor femeilor. Acelasi tip de flori, insotite de tablete de ciocolata sunt si cadourile pe care le primesc, adesea, doamnele si domnisoarele din state precum Rusia sau Albania. 

Cu siguranta ca gestul conteaza intotdeauna atunci cand oferim un cadou, insa 8 Martie a trecut printr-o tranzitie de la simplu la extravagant si in materie de daruri. Pentru a tine pasul cu noutatile si cu dorintele femeii moderne, iti propunem sa alegi in acest an un cadou inedit si extrem de apreciat: martisoare placate cu aur. Martisoarele speciale sunt la mare cautare si in 2019, iar noi ti-am pregatit, ca in fiecare an, o colectie surprinzatoare din care poti sa iti alegi preferatele. 

Ofera daruri care trec dincolo de imaginatie si alege Gift for You indiferent de ocazie!


Cu drag,

Echipa GiftForYou